Huisartsenpost West-Friesland

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Laden

Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Signaleren kindermishandeling

Binnen de Huisartsenpost West-Friesland  geven we extra aandacht aan de veiligheid en gezondheid van kinderen tot 18 jaar en zijn we alert op signalen van kindermishandeling. Dit gebeurt door het stellen van een aantal standaardvragen door de huisarts. Ook kan soms een kort lichamelijk onderzoek plaatsvinden. De arts zal uw kind vragen zich uit te kleden. Vervolgens bekijkt hij/zij uw kind op eventuele verwondingen.

Het maakt daarbij niet uit of het kind binnenkomt met iets kleins of met ernstig letsel. Ook als het letsel klein en duidelijk zichtbaar is, kan het standaard onderzoek worden gedaan. Het onderzoek gebeurt door een arts en duurt maar een paar minuten. U mag tijdens het onderzoek bij uw kind blijven en de bevindingen worden altijd met u besproken.

Bij het onderzoek kan de huisarts het vermoeden hebben dat het letsel van het kind een andere oorzaak heeft dan wordt verteld. Volgens landelijke richtlijnen zal de arts dan verder moeten kijken hoe het letsel is ontstaan. Het is mogelijk dat de huisarts zijn/haar zorgen daarover met u bespreekt. Mocht uit dit gesprek blijken dat er thuis of in de omgeving van het kind problemen zijn, dan kan er samen met u gekeken worden hoe er verder hulp geboden kan worden.

Door gebruik te maken van deze methode hopen wij vroegtijdig probleemsituaties thuis of in de woonomgeving te signaleren. Zo kunnen we kinderen en hun ouders/verzorgers hulp aanbieden, bijvoorbeeld door te verwijzen naar geschikte hulporganisaties. De eigen huisarts wordt door ons geïnformeerd over een contact met de huisartsenpost.