Huisartsenpost West-Friesland

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Laden

Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Hoe werkt de huisartsenpost?

Huisartsenpost West-Friesland is er voor huisartsenzorg buiten de praktijkuren van uw eigen huisarts. Dus tijdens de avond, de nacht, het weekend en op feestdagen. In de regel werkt uw eigen huisarts in de eigen praktijk op werkdagen van 08.00 uur ’s morgens tot 17.00 uur ’s middags. Wanneer u buiten deze tijden met spoed hulp van een huisarts nodig heeft, belt u de Huisartsenpost.

Het is niet mogelijk om zonder afspraak naar de Huisartsenpost te komen. Met spoed betekent dat de zorg niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag van uw eigen huisarts.

Wat heeft u nodig?

Zorg dat u de belangrijkste gegevens paraat hebt. Denk hierbij aan uw BSN-nummer, geboortedatum, naam, adres en telefoonnummer (van uzelf of van degene voor wie u belt). Houdt ook uw medicijnen , ID en gegevens van uw huisarts en verzekeraar bij de hand

U belt en dan?

Als u de huisartsenpost belt (0229 – 297 800), krijgt u een speciaal opgeleide doktersassistente (triagist) aan de telefoon. Om de mate van spoed te beoordelen, stelt de triagist een aantal vragen over de medische klachten. Afhankelijk van de ernst van uw vraag kiest de triagist één van de volgende mogelijkheden:

  • Zij geeft telefonisch advies
  • Zij laat de huisarts terug bellen
  • Zij maakt een afspraak voor een consult op de huisartsenpost
  • Zij maakt een afspraak voor een visite aan huis. Dit gebeurt als u om medische redenen niet naar de huisartsenpost kunt komen.

De triagist aan de telefoon werkt nauw samen met dienstdoende huisartsen. De huisartsen controleren alle adviezen die gegeven zijn door de triagisten.

Doven en slechthorenden

Doven, slechthorenden en spraakgehandicapten bellen voor spoedeisende hulp met hun teksttelefoon het alarmnummer 0800-8112. Als er geen spoed bij is, maar wel hulp nodig is, kunnen zij bellen met 0900-1844.

Alarmnummer (teksttelefoon) 0800 – 8112

Het alarmnummer 0800-8112 is gratis te bereiken met een teksttelefoon, waarmee u de alarmcentrale informeert door een bericht te typen. Dit bericht wordt over de telefoonlijn naar de alarmcentrale verzonden. Daar leest de medewerker van de meldkamer uw melding op zijn beeldscherm.

Meld direct:

  • waar u bent;
  • waar hulp naar toe moet;
  • welke hulpdienst u nodig heeft: politie, brandweer of ambulance.

De medewerker van de alarmcentrale stuurt dan onmiddellijk hulp. Heeft u dringend huisartsgeneeskundige hulp nodig en kunt u nog naar de huisartsenpost toe komen, dan is vooraf bellen voor u niet nodig.

Huisbezoek

Indien een bezoek aan de Huisartsenpost medisch gezien niet verantwoord is, spreekt de triagist een huisbezoek met u af. De huisarts wordt dan in een speciale dienstauto met visite assistent naar uw adres gereden. Deze auto is uitgerust met alle benodigde apparatuur voor het verlenen van spoedhulp. Door de directe verbinding met de Huisartsenpost kan er in geval van spoedeisende hulp altijd contact gelegd worden met andere zorgverleners, zoals de ambulancedienst.

Let op: het niet beschikken over eigen vervoer is geen reden voor een huisbezoek.