Patricia
Wat is een huisartsenspoedpost eigenlijk?
Als een medische klacht niet langer kan wachten tot de volgende dag (als de eigen huisartsenpraktijk weer open is) kun je contact opnemen met de huisartsenspoedpost. Als je belt krijg je een gediplomeerde triagist aan de telefoon, zij heeft geleerd de urgentie van de klacht te bepalen en de locatie waar de patiënt gezien moet worden. Dat kan variëren van het aansturen van een ambulance naar de patiënt tot het geven van een telefonisch advies. Ieder telefoongesprek is een nieuwe uitdaging. Op de post wordt gewerkt met verschillende disciplines; zo kan een patiënt gezien worden door de huisarts, verpleegkundig specialist, spreekuurondersteuner of functie assistent. Allemaal afhankelijk van de klacht waarvoor de patiënt gezien moet worden. Het is een enerverende werkomgeving waar vrijwel altijd iets gebeurd.
Wat doe je precies op de huisartsenspoedpost?
Ik ben zelf werkzaam als triagist, coördinerend triagist, spreekuurondersteuner en auditor.
In wat voor een team ben je werkzaam?
Wij werken in een gedreven, hecht team waarbij hart voor de zorg voorop staat. Daarnaast dragen wij elkaar een warm hart toe en kunnen naast de verantwoordelijke werkzaamheden ook lachen met elkaar.
Wat maakt de Huisartsenspoedpost West-Friesland zo leuk om te werken?
Wat ik hiervoor al schreef, wij zijn een gedreven team dat met elkaar kan lachen, dat maakt ons een hecht team en zorgt voor een fijne werkomgeving. De mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen maakt onze baan ook aantrekkelijk, er worden veel nascholingen georganiseerd. Ook de afwisseling op de werkvloer maakt mijn werk zo leuk, de ene dag werk ik als coördinerend triagist, de andere dag zie ik patiënten als spreekuurondersteuner. Naast de reguliere werkzaamheden zijn er neventaken die je kunt vervullen. Zo ben ik geschoold tot auditor en beoordeel ik eens in de zoveel tijd de gesprekken van mijn collega’s. Kortom zoveel mogelijkheden dat het nooit saai is!
Wat is het leukste/ gekste wat je ooit heb meegemaakt binnen Huisartsenspoedpost West-Friesland?
Toen ik net op de huisartsenspoedpost was begonnen belde er iemand met een schotwond in zijn buik. Ik ging in op de klacht van meneer en hoorde dat hij gelukkig ABCD stabiel was. Toen ik vroeg waar hij op dit moment was zei hij dat hij gewoon thuis op de bank zat. De schotwond had hij in Italië opgelopen toen de maffia achter hem aanzat, dat was 20 jaar geleden. Zijn broer verbleef in de gevangenis van Italië, de maffia zat nog steeds achter meneer aan. Hij had nu last van de schotwond, dacht dat er ook nog een mes in zijn buik zou kunnen zitten. Je begrijpt het al, je begint een gesprek met een schotwond en eindigt met psychiatrie.
Tot slot
Na ruim 30 jaar in een huisartsenpraktijk gewerkt te hebben ben ik 5 jaar geleden overgestapt naar de huisartsenspoedpost. Geen moment heb ik hier spijt van gehad, de spoedeisende zorg is zo spannend en geen moment hetzelfde. Het patiënten contact is meer anoniem; je kent de patiënten niet maar ook dat heeft zijn voordelen. De wisselende diensten maakt dat ik overdag veel vrije tijd heb wat in de zomer heerlijk is, ik kan de hele dag van het mooie weer genieten en ’s avonds aan het werk!